Demokratibussen ska få fler att rösta

Första stopp Biskopsgården! Torsdagen den 11 augusti åker Göteborgs Stads demokratibuss ut på turné till ett tjugotal platser runtom i kommunen. Ungefär samtidigt landar en informationsfolder i brevlådorna i utvalda bostadsområden. Syftet är att få fler invånare att rösta i valet, i områden där valdeltagandet tidigare har varit lågt. 

Med en månad kvar till valet ökar nu Göteborgs Stad takten på de aktiviteter som ska bidra till att fler människor går och röstar i valen till kommunen, regionen och riksdagen den 11 september.

Demokratibuss på turné

Demokratibussen inleder sin turné på torsdag den 11 augusti med ett stopp vid Svarte Mosse i Biskopsgården. Med på bussen finns flerspråkiga valambassadörer för att ge svar på frågor om vem som får rösta, hur man går till väga och visar var man kan förtidsrösta i det lokala området. Besökarna kan också tävla i ett demokratiquiz, kika in i en virtuell vallokal och ta en fika.

– I samarbete med Stadsmissionen bjuder vi in till en trevlig stund där barnen kan pyssla och de vuxna får tillfälle att ställa frågor om valet, säger Aldina Mehmedovic på förvaltningen för demokrati och medborgarservice i Göteborgs Stad.

Demokratibussen åker sedan vidare till ett tjugotal platser, i samband med festivaler och andra aktiviteter som sker i Angered, Tynnered och Backa.

Information i brevlådan

I flera bostadsområden runt om i Göteborg får hushållen hemskickat en informationsfolder om valet. Den är skriven på olika språk och svarar på vad som gäller för att kunna rösta och hur det går till. 

– Foldern uppmanar människor att använda sin röst, att vara med och påverka samhället som vi bor i. Den handlar om att själv ta ställning och är politiskt neutral, säger Aldina Mehmedovic.

Utdelningen av foldrar sker i valdistrikt där få människor röstade vid förra valet: delar av Hjällbo, Lövgärdet, Hammarkullen, Angered, Bergsjön, Tynnered, Biskopsgården, Backa, Brunnsbo, Tuve och Lundby. Den görs i samarbete med de kommunala bostadsbolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder samt flera privata bolag. 

Förstagångsväljare får provrösta

För att öka valdeltagandet särskilt hos förstagångsväljare, besöker Göteborgs Stads valambassadörer fritidsgårdar runt om i nordöstra Göteborg. En föreläsning om valet avslutas med att ungdomarna får gå bakom valskärmen och provrösta. 

För att ytterligare skapa intresse för valet lanseras inom kort filmer med influensers, det anordnas grillkvällar och på valdagens kväll kommer det hållas flera ”demokrati-vakor” i samarbete med lokala föreningar. Därutöver fortsätter de 59 kommunanställda valambassadörerna att sprida information ända fram till valdagen. 

Ökat valdeltagande en demokratifråga

I förra riksdagsvalet röstade 55 procent i valdistriktet Rymdtorget i Bergsjön. Det är den lägsta siffran i hela Göteborg. I staden som helhet var motsvarande siffra 84 procent. Göteborgs Stads förvaltningar och bolag samt aktörer från civilsamhället kraftsamlar inför höstens val för att utjämna siffrorna. Det valstärkande arbetet samordnas av förvaltningen för demokrati och medborgarservice.

– Forskning visar att ett ökat valdeltagande påverkar jämlikheten i samhället på ett positivt sätt, då röster från fler olika grupper av människor blir hörda. Göteborgs Stads nämnd för demokrati och medborgarservice har ett demokratiuppdrag och arbetar utifrån det för ett mer jämlikt valdeltagande, säger Aldina Mehmedovic.

Vad: Göteborgs Stads demokratibuss med valambassadörer och information om valet
När: Torsdagen den 11 augusti kl. 14.00 – 18.0
Var: Flygvädersgatan 8, Svarte Mosse i Biskopsgården

Total
0
Shares