När bör man besöka tandläkaren?

Många människor inser inte hur viktigt det är med tandhälsa. Dina tänder är en av de första saker som folk lägger märke till om dig, och ett strålande leende kan göra ett bra intryck. Men ännu viktigare är att din munhälsa är avgörande för ditt allmänna välbefinnande. Därför är det viktigt att besöka tandläkaren regelbundet, även om du tror att dina tänder är friska. Här är en guide som hjälper dig att avgöra hur ofta du bör boka in en tandläkarundersökning. 

Hur ofta ska jag besöka tandläkaren?

Den vanligaste rekommendationen är att vuxna ska besöka tandläkaren minst en gång var sjätte månad för en rutinrengöring och undersökning. Vissa vuxna kan dock behöva besöka tandläkaren oftare beroende på sin munhälsa. Om du till exempel har tandköttssjukdomar kan du behöva träffa tandläkaren oftare för att hålla dem under kontroll. 

Din tandläkare kan hjälpa dig att avgöra hur ofta du bör boka in ett besök utifrån dina individuella behov. Det finns dock några allmänna riktlinjer som du kan följa. Om du har god munhälsa och borstar och använder tandtråd regelbundet kan du förmodligen klara dig med att besöka tandläkaren en gång var sjätte månad. 

Om du däremot har parodontal sjukdom, håligheter eller andra tandproblem kan du behöva besöka tandläkaren oftare. I vissa fall kan du behöva boka in ett besök var tredje eller fjärde månad. Barn behöver också i allmänhet besöka tandläkaren oftare än vuxna eftersom deras tänder fortfarande utvecklas. 

Att besöka tandläkaren regelbundet är viktigt för att upprätthålla en god munhälsa. Genom att besöka tandläkaren regelbundet kan du fånga upp problem tidigt och undvika allvarligare tandproblem i framtiden. Så om det har gått ett tag sedan ditt senaste tandläkarbesök, boka in ett idag!

Hur vet jag vilken tandläkarklinik jag ska besöka?

I Sverige kan man välja helt själv vilken tandläkarklinik man vill besöka. Kostnaderna varierar dock om du väljer privat tandvård före folktandvården. Men ett bra tips är att söka på en klinik i din stad, som exempelvis tandläkare i Göteborg. Därefter kan du hitta recensioner på tidigare kunder och kan snabbt avgöra om det är en klinik som passar dig. Ett annat vanligt sätt att hitta en bra tandläkarklinik är att fråga runt bland familj och vänner.

Tandvårdsbidrag

Notera att du har rätt till tandvårdsbidrag när du besöker tandläkaren. Beloppet är på 600kr/år tills du fyllt 29 år. Därefter har du rätt till 300kr/år fram tills du fyllt 64 år. Om du inte besöker tandläkaren varje år så sparas beloppet tills året efter.

Slutsats

Det är viktigt att ta hand om dina tänder för din allmänna hälsa och ditt välbefinnande. Därför är det viktigt att besöka tandläkaren regelbundet, även om du inte tror att det är något fel på dina tänder. Hur ofta du behöver gå till tandläkaren beror på flera faktorer, men om du följer de allmänna riktlinjerna kan du se till att dina tänder förblir friska och starka i många år framöver.

Total
0
Shares