Så väljer du en utbildning som passar dig

Studier vid ett universitet kan ge dig bättre möjligheter på arbetsmarknaden och samtidigt ge dig möjlighet att utvecklas som person. Men hur väljer du en utbildning bland de hundratals program och kurser som erbjuds på institutioner runt om i Sverige? Tyvärr finns det inget entydigt svar på denna fråga, eftersom det är väldigt individuellt från person till person. Men vi har gjort vårt bästa för att sammanställa en så omfattande guide som möjligt, allt för att du ska kunna hitta och välja en utbildning som passar dig allra bäst!

Kartlägg dina intressen och dina egenskaper

Det första och viktigaste steget är att försöka kartlägga vad du redan vet, det vill säga vilken erfarenhet och vilka färdigheter du redan har. Kanske har du redan lite erfarenhet från jobb du haft eller till och med bara från gymnasiet. Men du bör också kartlägga vilka specifika saker du brinner för. 

Om du till exempel brinner för siffror och samtidigt vill ha nära kontakt med människor kan du överväga att gå en utbildning till löneadministratör, eftersom det ger dig det bästa av båda världar! Kanske vill du lära dig att ta ett affärsmässigt helhetsansvar och drömmer om att arbeta som redovisningskonsult i Sveriges skönaste stad, Göteborg? Då kan du alltid söka in till en utbildning som kvalificerar dig för detta.

Möjligheterna är nästan oändliga, men du måste ändå hitta något som du faktiskt brinner för om du vill vara säker på att du inte blir uttråkad eller utbildar dig till något som inte ens engagerar dig.

Se till att du uppfyller behörighetskraven

I princip alla program på universitetet kräver någon form av förkunskaper, varav den mest grundläggande är en gymnasieutbildning. Om du har klarat dig igenom gymnasiet med genomsnittliga betyg finns det alltid några olika program som du kan komma in på. Men det är ändå värt att kontrollera kraven för just den utbildningen du är lockad av innan du ansöker, så att du har en eller ett par reserver om du inte kommer in. Du kan läsa om behörighetskraven på Antagning.se eller utbildningens webbplats.

Plugga i drömstaden eller kanske på distans?

Sedan måste du förstås börja fundera på om du vill stanna kvar i den stad du bor i och studera på ett universitet där eller i närheten, eller om du kanske vill flytta till andra sidan landet för att plugga? I vissa fall kan du kombinera båda genom att läsa på distans, förutsatt att programmet eller den eller de kurser du vill studera erbjuds på distans. Tyvärr erbjuds långt ifrån alla kurser på distans idag, men antalet ökar och möjligheterna är därför större än någonsin.

Distansstudier har sina fördelar eftersom de ger dig större flexibilitet i din vardag. Å andra sidan säger många att det försvårar självdisciplinen och andra saknar det sociala elementet i att studera på plats. I slutändan är det upp till dig vad du bestämmer. Vi hoppas i alla fall att den här guiden har gett dig lite mer kött på benen för att hitta en utbildning som passar för dig!

Total
0
Shares