Tornedalingarnas dag firas 15 juli på Göteborgs konstmuseum

Göteborgs Stad firar Tornedalingarnas dag fredagen den 15 juli genom ett arrangemang med poesi, musik och samtal på Göteborgs konstmuseum. 

Tornedalingarnas dag firas varje år den 15 juli. Göteborgs Stad uppmärksammar den nationella minoriteten med ett brett program på högtidsdagen.

– Det är en dag som behövs och fyller ett viktigt syfte. Dagen påminner alla, även oss själva, om att vi som folkgrupp finns och att det finns en tornedalsk kultur som är värdefull säger Erik Kuoksu, som är redaktör för den tornedalska tidskriften Meänmaa och en av arrangörerna till dagen. 

Dagen inleds med att Ann Catrine Fogelgren, ordförande i kulturnämnden, kommer hälsa alla deltagare välkomna. Firandet leds sedan av Erik Kuoksu och Meri Alarcon, redaktörer på tidskriften Meänmaa. Programmet börjar med en presentation av konstnären Frans Peter Portin. Efter det blir det poesiuppläsning av David Vikgren och dagen avslutas med musik av Johan Sammelin.

– Vi ser mycket fram emot den här fullspäckade dagen, säger Janan Zapata Gutierrez, enhetschef för publika möten på Göteborgs konstmuseum. 

Det är fjärde året i rad som tornedalingarnas högtidsdag firas på Göteborgs konstmuseum 

– Det är extra roligt att i år att kunna bjuda in till ett publikt evenemang, då förra årets firande fick ske helt digitalt på grund av rådande pandemirestriktioner, säger Janan Zapata Gutierrez.

Hela programmet och mer information om Tornedalingarnas dag i Göteborg finns på Göteborgs konstmuseums webbsida. 

Evenemanget livesänds också från Göteborgs konstmuseums Facebooksida mellan klockan 14 och 16 den 15 juli, och är därefter tillgängligt fram till den 30 juli. 

Tornedalingarnas dag arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med Göteborgs konstmuseum och den tornedalska minoriteten. 

Total
0
Shares