Vill du se hur Göteborg såg ut på 1600-talet?

Följ med på en virtuell tidsresa och upptäck den historiska staden!

Följ med på en virtuell tidsresa och upptäck den historiska staden! Vi har tagit fram en historisk promenad med 12 utkiksplatser. Allt du behöver göra är att ställa dig i fotspåren på marken och skanna QR-koden med mobilen och vips så befinner du dig i 1600-talsstaden.

Den 4 juni 1621 sägs vara den dag då Göteborg föddes. Det var då dokumenten signerades som senare lade grunden till vår myllrande lilla storstad. På den tiden fanns det inte så mycket mer än träskmark och lera här i trakten. Men snart började den nya staden växa fram med Stora Hamnkanalen som utgångspunkt. Staden som senare kom att kallas norra Europas bäst befästa stad. För att fira Göteborg 400 år förra året togs det fram en historisk promenad och i väntan på det stora Jubileumsfirandet sommaren 2023 så blir det en repris för promenadstråket även i år.

– Genom den historiska promenaden vill vi visa hur olika framträdande platser kan ha sett ut för ungefär 300–400 år sedan. Vi har därför tagit fram 12 utkiksplatser där det är möjligt att uppleva den historiska staden, säger Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad.

Känn historiens vingslag, se dig omkring och upplev 1600-talets Göteborg 

– Den historiska promenaden är en kul och lärorik upplevelse och en fin promenad för både göteborgare och besökare i vår vackra innerstad. Vi är mycket glada att den finns på plats även denna sommar, säger Therese Brusberg, chef för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co. 

Visualiseringarna är hämtade från den 3D-modell av 1600-talets Göteborg som låg till grund för den film som togs fram till utställningen Göteborgs födelse på Stadsmuseet. Projektet var ett samarbete mellan stadsbyggnadskontoret, Göteborgs stadsmuseum, Göteborg & Co och Visual Arena vid Lindholmen Science Park.

Genom att kombinera stadens geografiska data med historiska data så är det möjligt att uppleva och förstå en sedan länge svunnen tid. Det är också ett sätt att studera det förgångna, att lära sig mer om stadens historia och hur staden kom att utvecklas från grundandet 1621 fram till idag. Stadsbyggnadskontoret använder redan idag samma teknik och metod för att visualisera framtida byggnader och boendemiljöer som ett stöd vid stadsplanering.
– Nu har vi i stället använt historiska data och kan ta med göteborgarna på en verklighetsbaserad tidsresa på deras egna gator och torg i 1600-talstappning, säger Eric Jeansson.

Så ta på dig promenadskorna och ge dig ut, känn historiens vingslag, se dig omkring och upplev Göteborg för 300 till 400 år sedan. 

Den historiska promenaden pågår till och med september.

Läs mer: www.stadsutveckling.goteborg.se/historisk-promenad/

Total
0
Shares