Visste du att det finns 36 begravningsplatser i Göteborg?

Kapellen och kyrkogårdarna i Göteborg fyller dubbla funktioner. De är platser för begravning och samtidigt är många av dem så vackra att de är besöksmål. Östra kyrkogården vid Redbergsplatsen är särskilt uppskattad för sin lummiga miljö. Har du besökt den och Östra kapellet som ligger i dess hjärta? 

Platsen för den sista vilan och det sista avskedet spelar roll. Det här tar sig inte minst uttryck i den mängd vackra begravnings- och gravplatser som finns runt om i Göteborg. En del av kapellen och kyrkogårdarna är så hänförande att många väljer att besöka dem bara för tjusningens skull. 

Somliga av platserna utgörs av stora parkområden. Det här är såväl Västra kyrkogården som Östra kyrkogården fina exempel på. Svenska kyrkan i Göteborg förvaltar 36 begravningsplatser, fyra ödekyrkogårdar samt sju begravningskapell. Platserna representerar alla de vanligaste livsåskådningarna i Sverige och därmed inte bara den kristna tron. 

Du kan välja på vackra gravplatser i Göteborg

Begravningarna i Göteborg blir alltmer personliga och detta avspeglas även i valen av gravplatser. För många är det viktigt att man själv och de anhöriga känner en personlig anknytning till platsen. Anknytningen kan vara i form av att den ligger nära hemmet eller att man helt enkelt tycker att platsen är trivsam. 

Det kan även vara så att graven dessutom ska vara belägen på ett ställe som är förenlig med den egna livsåskådningen. Om man har kristen, judisk eller muslimsk tro kan det därför vara av vikt att begravas på en plats som anammar trons begravningsregler så långt det är möjligt i Sverige. Begravningsbyråer i stil med Oscar, Fredrik och Wahls på Plantagegatan hjälper dig välja gravplatsen utifrån dina preferenser. 

Göteborgs nya krematorium är prisbelönt

Kapellen ligger ofta i anslutning till begravningsplatserna. Östra kapellet ligger på Östra kyrkogården, Sankt Lukas respektive Sankt Markus kapell ligger i sin tur på Västra kyrkogården. Göteborgs nya – liksom gamla – krematorium är dock belägna på Kvibergs kyrkogård. Tack vare den nya krematoriebyggnadens minimalistiska praktfullhet har den vunnit arkitekturpriser. 

Byggnaden blev bland annat utnämnd till årets arkitektur 2019. Om du gillar modern byggkonst kan du alltså bege dig till krematoriet i Kviberg för att ta en närmare titt på betongbyggnadens både raka och böljande linjer. Oavsett var du vänder blicken finns omsorgsfulla arkitektoniska detaljer för närmare beskådning. 

Lummiga Östra kyrkogården är ett populärt besöksmål

Östra kyrkogården ligger vid Redbergsplatsen i Göteborg. Den breder ut sig som en stor, lummig skogspark med inslag av blomsterfägnad. På våren och sommaren grönskar väldiga rododendron bland gravarna. Mycket av begravningsplatsens tjusning ligger i det faktum att den från början formades utifrån det omgivande naturlandskapet. Parkanläggningen följer med andra ord naturliga kullar och dungar. 

Gravarna skjuter upp i landskapet. Du som besökt Östra kyrkogården har nog en tydlig bild av de historiska gravstenarna. Denna begravningsplats invigdes redan 1860 så här finns gott om monumentala gravar där hela familjer ligger begravna. Tiden springer i väg medan man läser gravinskriptionerna. Så många spännande Göteborgsöden att ta del av!

Nygotiska Östra kapellet i Göteborg invigdes på 1800-talet

Östra kapellet på Östra kyrkogården är nästan lika gammalt som kyrkogårdsparken. Byggnaden är i nygotisk stil och invigdes 1861. På 1950-talet gjordes en tillbyggnad som förändrade utseende något. En brand tvingade kapellet att stänga 2018 och när det öppnades efter restaureringen 2019 hade det återfått en del av det gamla utseendet. Om du besöker kapellet kan du ta tillfället i akt att beundra det vackra skiffertaket. 

Det här kapellet är inte tillägnat en särskild religion. Borgerliga, kristna liksom andra religiösa begravningar hålls i det. Östra är ett av de mest omtyckta kapellen i Göteborg och många väljer dessutom att begravas på Östra kyrkogården. Cirka 60 personer får vistas i Östra kapellet samtidigt. Av den anledningen passar det bäst för mindre begravningsceremonier. 

Kvibergs är den största kyrkogården i staden

Med tanke på Östra kyrkogårdens popularitet skulle man kunna tro att den är Göteborgs största begravningsplats. Så är dock inte fallet. Med sina 130 hektar är nämligen Kvibergs kyrkogård störst i Göteborg – och i hela Sverige. Göteborgskrematoriet, Kvibergs muslimska begravningsplats samt Sankt Olofs och Sankt Sigfrids kapell ligger i anslutning till denna gigantiska plats som på senare år fått en hel gata uppkallad efter sig. Kyrkogården invigdes 1935 och på den finns områden med krigsgravar från första och andra världskrigen. 

Kanske inte helt förvånande är Göteborgs största kyrkogård en mötesplats för olika trosföreställningar och begravningsskick. Kistgravar, urngravar samt begravningsplatser för muslimer får alla plats på Kvibergs. Därutöver finns en minneslund i vilken man kan välja att sprida aska. Sankt Sigfrids är mindre än Sankt Olofs kapell. Sigfridskapellet är ett invigt kyrkorum medan Olofskapellet fungerar som en neutral ceremonilokal för begravningar. Vill du beundra Kvibergs skönhet? Ett tips är att i så fall bege dig dit i den tidiga morgondimman. 

Många fina gamla gravar på Västra kyrkogården

Västra kyrkogården är en av de större och äldre begravningsplatserna i Göteborgs centrum. Den invigdes på 1880-talet men har byggts om i etapper och har därför olika gamla delar. Askgravlund blir ett allt vanligare gravskick i Sverige och här finns såväl en större som en mindre askgravlundsplats. Man skulle kunna beskriva gravskicket som en blandning mellan en vanlig gravplats och en minneslund. 

På Västra fanns det gamla krematoriet. Det är dock taget ur bruk. Kyrkogården huserar flera kapell. Två av dem används för begravningar: Sankt Lukas och Sankt Markus. Västra kyrkogården är ytterligare ett exempel på hur vackra Göteborgs kyrkogårdar är. Det är inte bara det att begravningsplatsen och kapellen är fina arkitektoniska exemplar, du finner även bronsskulpturen “Tröst” i kyrkogårdsparken.

Precis som i fallet med Östra kyrkogården har Västra många storslagna gamla familjegravar för allmän beundran. 

10 andra exempel på vackra begravningsplatser

Det finns för många vackra begravningsplatser i Göteborg för att samtliga ska få plats i en enda artikel. För att ge exempel på kyrkogårdar utanför Göteborgs faktiska stadskärna listas ytterligare tio platser här nedanför:

  1. Angereds gamla och nya kyrkogårdar
  2. Backa gamla kyrkogård
  3. Billdals muslimska begravningsplats
  4. Fridhems kyrkogård
  5. Lundby nya kyrkogård
  6. Nya varvets kyrkogård
  7. Stampens kyrkogård
  8. Styrsö kyrkogård
  9. Torslanda kyrkogård
  10. Örgryte gamla kyrkogård

Välja rätt kapell och begravningsplats i Göteborg

Med totalt 36 begravningsplatser och sju kapell finns det gott om valmöjligheter inför en begravning. Många väljer platsen för ceremoni och gravsättning utifrån bostadsorten. Man vill trots allt inte ha längre till begravningen och graven än nödvändigt. Men sedan finns det aspekter som att man vill att begravningen ska ske i en mysig lokal. Det går utmärkt att välja ett kapell utifrån ett sådant kriterium. 

Valet av begravningsplats kan präglas av vilket gravskick man föredrar. Det enklaste sättet att få reda på vilken begravningsplats som har vilka gravskick är att läsa på Svenska kyrkans officiella sidor för gravplatser i Göteborg. På dessa finner du adress till och information om respektive plats. Det här kan även vara värt att ha med sig om man av någon anledning planerar att besöka kyrkogårdarna. 

Sveriges begravningslagar påverkar valmöjligheterna

Genom att vara folkbokförd och betala skatt i Sverige omfattas du av den så kallade begravningsskatten. Skatten finansierar till exempel kremering, ceremonilokal och gravplats i 25 år vid ditt dödsfall. Svenska kyrkan är utsedd till förvaltare av detta och hjälper dig med delar av begravningen vare sig du betalar kyrkoavgiften eller inte. Du får alltså använda kapellen och du begravs innanför kyrkogårdsmurarna. 

Enligt svensk begravningslag har du inte helt fria händer vid begravningsplanering. Kremering och gravsättning ska ske inom en viss tid efter dödsfallet. En begravning måste också gå respektfullt till. Du har däremot fria händer att anpassa delar av innehållet utifrån vad du tycker är fint och viktigt. Där kan val av kapell och begravningsplats ingå. 

Om du undrar över ett kapell eller begravningsplats kan du alltid göra ett besök dit. Observera att ett besök inte måste ske i samband med en begravning. Du kan faktiskt bege dig dit för att få en stunds hänförelse. När man tänker på prisbelönta byggnader som det nya krematoriet i Kviberg eller grönskande parkanläggningar som Östra kyrkogården framstår Göteborg som en än mer förunderlig stad.  

Total
0
Shares